Hva er MDF?

MDF plater (Medium Density Fibreboard) er en videreutvikling av tradisjonelle trefiberplater. 

Hvordan monteres Smartpanel vegg?

Begynn i et hjørne med fjær vendt inn mot hjørnet. (Kapp evt. fjæren for en penere sammenføyning i hjørnet). Ved montering av veggpanel er det viktig at man har avstand til tak og gulv. Avstanden bør være på 5-10mm. Man vatrer opp første plate for å få en rett vegg. Platene spikres langs gulv/tak og i not med 25 cm avstand, midt på stenderverket. Hvis du bruker spikerpistol, justeres trykket nøye, slik at du ikke skader platene ved innskyting av spiker. I hjørnesammenføyning anbefales akrylfugemasse, som påføres med skjellettpistol og skrykes ut. man kan evt. også bruke en hjørnelist eller hullist.

Kan Smartpanel monteres på horisontale lekter? Og hva er evt. maksimumavstanden?

Ja, dersom lekteavstanden er CC 60cm. Avstanden mellom horisontale lekter skal være CC 60cm. 2 kramper/spiker i hver innfesting.

Hvilke typer spikre/kramper skal brukes?

Monteringsalternativer: Firkantspiker, varmforzinket 1.7/35 (Nobbnr 23595499) - spikre på betong; Anbefaler vi Spikerplugg Gul Zink 5x30 (Nobbnr 22208656) Byggskruer av typen BFK 35 4,2x35 (Nobbnr 21798665) Kramper av typen CS 500 (Nobbnr 21968714) Spikres på hver bjelke med max avstand på c/c 600mm.

Ved bruk av spikerpistol må krampens lengde være min. 35mm. Ryggbredde fra 10,5 -11,5mm.

Kan man evt. montere Smartpanel på OSB plater som igjen står på horisontale lekter?

Ja, dette vil være et godt og solid alternativ, men selvfølgelig kostbart.

Hvilken glans har Smartpanel Vegg?

Malingen har glans 20°. I tillegg til malingen blir veggplatene til slutt lakkert med en UV lakk for ekstra god beskyttelse. Dette vil da redusere glansen i platene noe.

Hvilken glans har Smart Takpanel?

Malingen har glans 20°. I tillegg til malingen blir takpanelen til slutt lakkert med en UV lakk for ekstra god beskyttelse. Dette vil da redusere glansen i takpanelene noe

Gjæring av lister

Legg hulkillista flatt på kappsaga og still inn denne 31.6 grader horisontalt og legg over saga 33.9 grader i vertikal retning. Da får du lister som er kappet slik at du tetter 90 graders hjørner.

Kan Smartpanel Veggplater og takpanel overmales?

Ja, det kan de. Matt først ned platene for å "bryte lakken" som er på platene. Dette kan for eksempel gjøres ved å pusse platene med pussepapir (korning 180-220). Så anbefaler vi å bruke to strøk av akryl interiørmaling (vannbasert) for å oppnå et flott sluttresultat. Ved overmaling bør man, for å opprettholde de originale penselstrøkene, bruke rulle og deretter dra over med en fordriver. Grunning er ikke nødvendig, men kan være en fordel. 

Må man ha avstand fra gulv og tak da man montererer Smartpanel vegg?

Ja, ved montering av veggpanel er det viktig at man har avstand til tak og gulv. Avstanden bør være på 5-10 mm.